Nyheder – møder

Udtalelse fra årsmøde 2017

Rapporten «Alle skal med» blev offentliggjort i september 2016 med 21 grundsten for indsatsen med integration i arbejdslivet/på arbejdspladsen. Rapporten påpeger også specifikke foranstaltninger i Norden til inspiration til at udvikle bedste praksis. Se omtaler og rapporter her:

SAMAKs årsmøde 2016, 14. – 15. januar på Rönneberga ved Stockholm.

Udtalelse fra Partiledermødet 02.09.2016

Hvad er SAMAK?

SAMAK er den nordiske samarbejdskomite for de socialdemokratiske partier og de faglige landsorganisationer (LO) i Norden. Den første Nordiske Arbejderkongres for partnerskabet mellem politiske arbejderpartier og fagforbund blev afholdt i Göteborg i Sverige helt tilbage i 1886.

De seneste år har SAMAK været særligt aktiv i forhold til at sikre og udvikle Den Nordiske Model gennem det brede forskningsprojekt NordMod2030 og det politiske manifest; ”Sømarka Deklarationen”.

Jonas Gahr Støre, leder af Arbeiderpartiet i Norge, er leder af SAMAK.

Jan-Erik Støstad er generalsekretær for SAMAK. Han var statssekretær i det norske arbejdsministerium fra 2005 til 2012 under Jens Stoltenbergs rød-grønne koalitionsregering.

Den Nordiske Model

Den Nordiske Model er ikke set andre steder i verden. Denne måde at indrette samfundet på har givet befolkningerne i Norden gode og stabile lande at leve i – med en kombination af høje levestandarder, økonomisk udligning, ligestilling mellem kønnene, samt en vedvarende og grønnere udvikling.

Projektet NordMod2030 giver os gode forklaringer på, hvad der har skabt den nordiske samfundsmodel. En del kan tilskrives en stor samarbejdskultur samt åbne økonomier, der bygger på tre søjler i form af økonomisk styring, offentlig velfærd og organiseret arbejde.

Nordisk modell - grunnpillarer - dansk

Læs mere: